ThermoWood®: thermisch gemodificeerd hout

Ontvang de nieuwsbrief

Kwalitatief, duurzaam en betaalbaar

ThermoWood® is het resultaat van een innovatief proces waar hittebehandeling centraal staat. Thermische modificaties zorgen ervoor dat de duurzaamheid van het hout vergroot en de kwaliteit ervan verbetert.

Het eerste thermisch behandelde hout werd in de jaren ’30 geproduceerd door de Duitse wetenschappers Stamm en Hansen, en in de jaren ’40 door de Amerikaanse wetenschapper White. Bavendam, Runkel en Buro zetten vervolgens het onderzoek verder in de jaren ’50. Begin jaren ’90 sprak men dan voor het eerst over ThermoWood® toen het VTT (Technical Research Center in Finland) het onderzoek verder uitbreidde naar hittebehandeling, en zo de ‘ThermoWood® methode’ ontwikkelde.

Tijdens het ThermoWood®-productieproces wordt gebruik gemaakt van hitte, stoom en water. Hout wordt langdurig verhit bij temperaturen tot 208°C. Deze hittebehandeling brengt ook bepaalde chemische veranderingen van het hout met zich mee, waardoor een duurzaam en stabiel product gecreëerd wordt.

Toepassingen met ThermoWood®

Als lid van de International ThermoWood Association, een kwaliteitslabel dat de beste garantie biedt voor de kwaliteit van onze producten, kunnen wij verschillende ThermoWood® oplossingen bieden in zowel binnen- als buitentoepassingen.

Het ThermoWood®-proces kan in principe toegepast worden op alle houtsoorten, maar LDCwood spitst zich in de beginfase toe op ayous, fraké uit Kameroen, es en vurenhout. Dankzij het proces is het hout beter beschermd tegen water en verval, is het beter geïsoleerd en zal het minder snel krimpen of uitzetten.

Ayous is een loofhout uit tropisch West-Afrika. Afhankelijk van de herkomst kan de kleur en kwaliteit variëren, maar het kernhout is steeds witachtig tot crèmig geel.

Fraké is eveneens een loofhoutsoort uit West-Afrika. De kleur gaat van lichtgeel of geel grijs tot donkerbruin, en soms zelfs groenachtig. Plaatselijk kan ook verkleuring ontstaan in de vorm van bruinachtige vlammen.

Vuren is een houtsoort uit Europa of Noord-Azië. Dit naaldhout vertoont een witte tot bleek geelbruine kleur, die na langdurige blootstelling aan licht en lucht overslaat in geelbruin.

Eigenschappen

ThermoWood® biedt heel wat voordelen. Zo is het goedkoop, sterk en goed voor het milieu. Ontdek hier alle unieke eigenschappen van ons ThermoWood®.

Lange levensduur Het hout gaat langer mee
Biologische duurzaamheid Thermische modificatie verhoogt de duurzaamheidsklasse
Bestand tegen insecten
Isolerend Thermische geleiding 20-25% lager
100% natuurlijk Vrij van hars en chemicaliën
Lage emissie 55-82% minder vluchtige organische stoffen
Sterk Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de hardheidswaarde
Laag vochtgehalte 40-50% lager

Thermal modification

Technische details

Hout is reeds zeer duurzaam, en de thermische behandeling ervan zorgt voor een nog hogere stabiliteit en duurzaamheid.

Hout is samengesteld uit 50% cellulose, 23% hemicellulose, 20% lignine en 7% andere organische stoffen, genaamd extractieresiduen. De thermische behandeling verwijdert hars, andere extracten en hun bijgaande OH of Hydroxylgroepen uit het hout.

Dit behandelingsproces vermindert de waterabsorptie van hout en gaat uitzetten en inkrimpen tegen, en verhoogt tegelijkertijd de weerstand tegen verval. Een andere factor die overigens bijdraagt tot de duurzaamheid van het hout, is de kristalisatie van de cellulose. De wijziging in de hemicellulose verhoogt de duurzaamheid. Hemicellulose valt uiteen in furfural- en carbonzuur. De karamelisatie van lignine, die veroorzaakt wordt door de hitte, geeft een donkerdere kleur aan het hout.